Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τεταμένη η κατάσταση στα σύνορα Ουκρανίας με Λευκορωσία – Το Μινσκ κατηγορεί το Κιέβο ότι αυξάνει τις στρατιωτικές του δυνάμεις

Η Ουκρανία έχει αυξήσει τα στρατεύματα, τον εξοπλισμό και άλλο στρατιωτικό υλικό στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ενώ καταγράφονται συχνές πτήσεις drones, τοποθέτηση ναρκών και εγκατάσταση οχυρώσεων, ανακοίνωσε το λευκορωσικό υπουργείο Αμυνας

Τεταμένη είναι η κατάσταση στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας, με το Μινσκ να καταγγέλλει το Σάββατο πως το Κίεβο αυξάνει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, θέλοντας να αποσπάσει την προσοχή από τα μέτωπα στα ανατολικά και τα νότια, απειλώντας με επέκταση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας.

Η Ουκρανία έχει αυξήσει τα στρατεύματα, τον εξοπλισμό και άλλο στρατιωτικό υλικό στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ενώ καταγράφονται συχνές πτήσεις drones, τοποθέτηση ναρκών και εγκατάσταση οχυρώσεων, ανακοίνωσε το λευκορωσικό υπουργείο Αμυνας, ενώ η ουκρανική πλευρά διέψευσε στη συνέχεια τους ισχυρισμούς.

Η Λευκορωσία ανέπτυξε πρόσθετες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου πυροβολικού, στη συνοριακή περιοχή και είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε κατάσταση που εκτυλίσσεται στα σύνορα με την Ουκρανία, τόνισε χτες ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Λευκορωσίας, Ντμ. Κρουτόι.

Από την πλευρά της η Μόσχα αντέδρασε λέγοντας πως η κατάσταση προκαλεί «ανησυχία» στις δυο χώρες που είναι «σύμμαχοι» στο Ενωσιακό Κράτος και έχουν ειδικές μορφές επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και των υπουργείων Αμυνας.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει αναπτύξει στη Λευκορωσία τακτικά πυρηνικά και στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Η Ρωσία επαναλαμβάνει την παραγωγή πυρηνικών μέσου βεληνεκούς

Στο μεταξύ, συνεχίζονται σταθερά η «κούρσα» πυρηνικών εξοπλισμών και η κλιμακούμενη πυρηνική ρητορική μεταξύ των δυο στρατοπέδων που συγκρούονται στην Ουκρανία, στην Ανατολική Ευρώπη και άλλα μέτωπα σε όλο τον κόσμο.

Η Ρωσία θα ξεκινήσει εκ νέου την παραγωγή πυρηνικών πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, εξαιτίας αντίστοιχων ενεργειών από πλευράς ΗΠΑ τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, δήλωσε προ ημερών ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν.

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν επί προεδρίας Ντ. Τραμπ από τη Συνθήκη για τον περιορισμό των πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς (INF), ενόψει του παγκόσμιου γεωπολιτικού ανταγωνισμού που εντεινόταν, κατηγορώντας τη Μόσχα για αθέτηση των όρων της συμφωνίας.

Το Κρεμλίνο με τη σειρά του αρνήθηκε τις όποιες κατηγορίες και στη συνέχεια επέβαλε μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυραύλων που είχαν προηγουμένως απαγορευτεί από τη Συνθήκη INF, λέγοντας πως δεν θα αναπτύξει τέτοιους πυραύλους όσο δεν το κάνουν οι ΗΠΑ.

«Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ όχι μόνο παράγουν αυτά τα πυραυλικά συστήματα, αλλά τα έχουν ήδη φέρει στην Ευρώπη για ασκήσεις στη Δανία», δήλωσε ο Πούτιν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και συμπλήρωσε: «Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι βρίσκονται και στις Φιλιππίνες. Δεν είναι γνωστό αν απέσυραν τους πυραύλους από εκεί ή όχι», ενώ κατέληξε ότι «πρέπει να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε αυτά τα συστήματα κρούσης και στη συνέχεια, με βάση την κατάσταση, να λάβουμε αποφάσεις σχετικά με το πού θα τα τοποθετήσουμε».

Το Κίεβο θέλει να χτυπήσει ρωσική βάση με ATACMS

Αδεια για να χτυπήσει με τους αμερικανικούς πυραύλους ATACMS μια σημαντική ρωσική αεροπορική βάση ζητάει το Κίεβο από την Ουάσιγκτον, με απρόβλεπτες συνέπειες για την εξέλιξη του πολέμου αν τελικά δοθεί το «πράσινο φως».

Οπως σημειώνει η Frontelligence Insight, η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo στη νότια Ρωσία, περίπου στα 160 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία, ίσως είναι ο πιο σημαντικός – και πιο ευάλωτος – στόχος. Προς το παρόν, όμως, φαίνεται πως δεν είναι στο στόχαστρο του Κίεβου.

Από την εν λόγω βάση, προσθέτει, απογειώνονται μαχητικά βομβαρδιστικά Sukhoi Su-34 που πλήττουν ουκρανικούς στόχους και βρίσκονται στην εμβέλεια των ATACMS, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει δώσει ακόμη την έγκριση για χρησιμοποίηση. Τα δεκάδες Su-34 που σταθμεύουν στον ανοιχτό χώρο της πρόσφατα ανακαινισμένης αεροπορικής βάσης είναι περίπου το 50% του ενεργού στόλου των υπερηχητικών, δικινητήριων μαχητικών – βομβαρδιστικών της Ρωσίας.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι επιθέσεις με ουκρανικά drones σε ρωσικό έδαφος, και το Σαββατοκύριακο ένα «σμήνος» ουκρανικών drones στόχευσε στις εγκαταστάσεις της ρωσικής εταιρείας παραγωγής χάλυβα «Novolipetsk Steel», χωρίς να προκαλέσει σοβαρές ζημιές, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το Σάββατο συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ρωσίας κατέστρεψαν 36 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας η Ουκρανία, στις περιφέρειες Κουρσκ, Λιπέτσκ, Βορονέζ, Μπριάνσκ, Οριόλ, Μπέλγκοροντ.

Γενικά στο μέτωπο η Μόσχα συνεχίζει να έχει εδαφικά κέρδη, θέτοντας υπό τον έλεγχό της πόλεις και χωριά. Στην περιφέρεια του Ντονέτσκ οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν τα χωριά Σπίρνε και Νοβολεξάντριβκα και στο Χάρκοβο άλλους δυο οικισμούς που ενδέχεται να ανοίγουν τον δρόμο για προέλαση στην πόλη Κουπιάνσκ.

(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις