Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σοβαροί κίνδυνοι από την πολεμική εμπλοκή και την στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ

Τους σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς της περιοχής από την στρατιωτική συνεργασία με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ και..

Τους σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς της περιοχής από την στρατιωτική συνεργασία με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ και την εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς αναδεικνύουν οι προειδοποιήσεις της Χεζμπολάχ προς την κυπριακή κυβέρνηση. 

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χ. Νασράλα, είχε υπογραμμίσει ότι αν η Λευκωσία συνεχίσει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, με το «άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό στρατό για να στραφεί εναντίον του Λιβάνου», τότε αυτό θα σημαίνει «ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο και η αντίσταση (Χεζμπολάχ) θα την αντιμετωπίσει ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Μιλερ, δήλωσε ότι «εμείς και οι εταίροι μας είμαστε ξεκάθαροι: η Χεζμπολά και άλλοι παράγοντες δεν πρέπει να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν αυτή τη σύγκρουση να επεκτείνεται στον Λίβανο ή στην ευρύτερη περιοχή. Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα ήταν καταστροφική για τον Λίβανο και τον λιβανικό λαό και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Έσπευσε δε να υποστηρίξει πως «αυτά τα σχόλια είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικά. Η Χεζμπολά πρέπει να σταματήσει να απειλεί οποιονδήποτε. Προτιμάμε η Χεζμπολά να επιδιώξει διπλωματική λύση».

Ο Μ. Μίλερ αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντ. Μπλίνκεν, με τον Κύπριο ομόλογο του, Κ. Κόμπο, μιλώντας για «απίστευτα παραγωγική συνάντηση», με ότι αυτό σημαίνει για τον ρόλο της Κύπρου στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Υποστήριξε ακόμη πως «η Κύπρος έχει πραγματικά διαδραματίσει βασικό ρόλο ως χώρα οργάνωσης για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα». 

Βεβαίως, εκείνη η συνάντηση δεν είχε περιοριστεί στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν τη συγκρότηση «Στρατηγικού Διαλόγου» και την έναρξη τακτικών συναντήσεων ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων, με έμφαση και στην Ασφάλεια… 

Μάλιστα κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν σε κυπριακά ΜΜΕ ότι «σημαντική προέκταση της διμερούς συνεργασίας αποτελεί η επέκταση της λειτουργίας και των τομέων δράσης» του Cyclops, του αμερικανικού Κέντρου για τη Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο νησί…

Στήριξη στη Λευκωσία έσπευσε να δώσει και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Π. Στάνο, υποστηρίζοντας πως «η Κύπρος είναι κράτος – μέλος της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι και η Κύπρος είναι ΕΕ (…) Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη – μέλη μας είναι απειλή εναντίον της ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΕ στηρίζει πλήρως την Κύπρο και τη δήλωση που έκανε για τις απειλές από την Χεζμπολάχ ο Πρόεδρος της Κύπρου».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε χτες και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου ανέφερε: «Με αφορμή τις απειλές που διατυπώθηκαν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ελλάδα εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της προς την κυβέρνηση και τον αδελφό λαό της Κύπρου. Η απειλή χρήσης βίας συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Χτες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ν. Μικάτι επικοινώνησε με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Χριστοδουλίδη, και τον ευχαρίστησε για τη «διπλωματικό οδό» που χειρίστηκε την υπόθεση και προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, μιλώντας για «άνευ ουσίας διαφωνία». Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

Σχετικά θέματα

Απόψεις