Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σε δεινή θέση τα ΑμεΑ στο Β. Αιγαίο

Κάλεσμα αγώνα και ανάδειξη των προβλημάτων από τη Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου

Τα μεγάλα και χρονίζοντα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία και το κίνημά τους ανέδειξε η ΛΣ Β. Αιγαίου πρόσφατα, κατόπιν επιστολής που έλαβε από την Περιφερειακή Ομοσπονδία Β. Αιγαίου ΑμεΑ. Η επιστολή έχει επιδοθεί στον κ. Μουτζούρη έχει σταλεί και υπογραφεί από πλήθος φορέων*. Έχει σταλεί επίσης σε, παρατάξεις, Κόμματα και ΜΜΕ.
   Επισημαίνεται ότι παρεμβάσεις με ανάλογα αιτήματα έχουν κατατεθεί και από το ΚΚΕ όπως η ερώτηση στη Βουλή το Μάρτιο του 2024 και ειδικότερα για τα νησιά του Β. Αιγαίου από το Μάρτιο του 2019.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει όλα τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος στο Β. Αιγαίο γιατί είναι δίκαια και καλεί τους φορείς ΑμεΑ και όλο το λαό να παλέψουν για να τα διεκδικήσουν. Ο Περιφερειακός σύμβουλος της Λ.Α.Σ. της Π.Ε. Χίου Γιώργης Αμπαζής παρουσίασε τα στοιχεία από την έρευνα του Παρατηρητηρίου αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ, αδιάψευστο μάρτυρα για τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση των ΑμεΑ στο Β. Αιγαίο.

Θλιβερές πρωτιές στο δείκτη φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού σε ποσοστά άνω του 70%, σχεδόν μηδενική φροντίδα στο σπίτι, τραγική εικόνα στην Υγεία όπου υπάρχει το 2ο υψηλότερο ποσοστό σε βαριά ανάπηρους που για 12 μήνες δεν έκαναν εξέταση ή θεραπεία λόγω λίστας αναμονής ή δυσκολιών μετακίνησης! Η υψηλότερη ανεργία πανελλαδικά με μόλις 5% να έχει ολοκληρώσει τριτοβάθμια εκπαίδευση και 6 στους 10 σοβαρά ανάπηροι να μην έχουν ολοκληρώσει δευτεροβάθμια. Αναφέρονται σημαντικά προβλήματα προσβασιμότητας σε υποδομές, την ψηφιακή ανισότητα. Στον τομέα διακρίσεις λόγω της υγείας τους, καταγράφεται νέα πρωτιά σε ποσοστό 63,9%.

Η κατάσταση αυτή, είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής εγκατάλειψης όλων των κυβερνήσεων, είναι αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης της υγείας και την αναπηρίας. Πρόκειται για πολιτική «σταθερότητας» της ΕΕ που επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ και συνδιαμορφώνεται από τα Κόμματα που κυβερνούν, εξειδικεύεται και εφαρμόζεται στην Ελλάδα και μετατρέπει τους ανάπηρους σε πελάτες. Είναι η πολιτική του «κόστους-οφέλους», που λογαριάζει ως περιττό κόστος τις ανάγκες στην Υγεία και την αναπηρία, εμπορευματοποιώντας την πρόληψη, τη θεραπεία/αποκατάσταση το φάρμακο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά με βάση την επιστολή, άμεσα να καταρτιστεί σχέδιο με διεκδίκησης γενναίας χρηματοδότησης ώστε μεταξύ άλλων ταυτόχρονα με την ουσιαστική απογραφή των ΑμεΑ στα νησιά να απαιτηθεί από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τα αρμόδια Υπουργεία για:

  • Την άμεση αναβάθμιση των Κέντρων Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν.
  • Να υπάρξει ένας εκτεταμένος και άμεσος σχεδιασμός με υποδομές για άτομα με μειωμένη κινητικότητα, για άτομα με αμαξίδιο, για τυφλούς. Προσβάσιμα δημόσια κτίρια, πόλεις και χωριά, μνημεία, Νοσοκομεία και δομές Υγείας, Πανεπιστήμια και Σχολεία – Νηπιαγωγεία, διευθύνσεις εκπαίδευσης καθώς και ανάλογη διαμόρφωση αθλητικών εγκαταστάσεων και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΚΤΕΛ).
  • Να στηριχθούν και να χρηματοδοτηθούν φορείς ΑμεΑ στο Αιγαίο που επιτελούν σημαντικό έργο καλύπτοντας σε ένα βαθμό ακόμα και κενά που δημιουργεί η έλλειψη κρατικής ευθύνης.
  • Να υπάρχει αναβάθμιση/στελέχωση της Ειδικής Αγωγής ώστε κανένα παιδί να μη βρίσκεται στο σπίτι, να καλυφθούν όλες οι παράλληλες στηρίξεις στα σχολεία και νηπιαγωγεία για κάθε παιδί ξεχωριστά κόντρα στην αθλιότητα των δεκάδων κενών στα νησιά. Να σχεδιαστεί η ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων με κρατική ευθύνη και να πάψει η οριακή κτιριακή κατάσταση που βρίσκονται αρκετά σχολεία. Σύσταση  ιατροπαιδαγωγικού κέντρου και Ειδικού Σχολείου στην Ικαρία
  • Να εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια σε κάθε νησί η μεταφορά των μαθητών με αναπηρία στα σχολεία τους με ασφαλή τρόπο κάθε χρόνο και χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών.
  • Διεκδίκηση κονδυλίων για να αναβαθμιστούν όλα τα Νοσοκομεία με όλες τις ειδικότητες (παιδοψυχίατρου, ορθοδοντικού, οδοντιάτρου και για ΑμεΑ, ογκολόγων, ψυχολόγων, νευρολόγων κλπ, με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (μαγνητικούς, αξονικούς τομογράφους κλπ). Να στελεχωθούν με βάση τις ανάγκες τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά και αγροτικά Ιατρεία, το ΕΚΑΒ. Οι κατά καιρούς δικαιολογίες «καλούμε αλλά δεν έρχονται» αφορούν την ερημωμένη εικόνα που έχουν δημιουργήσει όλες οι κυβερνήσεις, αλλά και στην ακρίβεια, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κλπ.
  • Να δημιουργηθεί σταθερή επιτροπή ΚΕΠΑ στα νησιά της Λήμνου και της Ικαρίας, που θα απαλλάξουν τα Α.μεΑ. και τις οικογένειές μας από ταλαιπωρία, που ξεκινά από τη μεγάλη καθυστέρηση της πιστοποίησης της αναπηρίας, συνεχίζει με το μεγάλο κόστος της μετακίνησης από νησί σε νησί (με διαμονή και διατροφή) και πρόσθετες δυσκολίες σε περίπτωση ενστάσεων.
  • Εξασφάλιση εισοδήματος για όλα τα ΑμεΑ και δουλειά για τα ικανά προς εργασία ΑμεΑ με διεκδίκηση προγραμμάτων. Καμία περικοπή στα ΚΕΠΑ, και διεκδίκηση γενναίας αύξησης των επιδομάτων και των αναπηρικών συντάξεων. Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις στην εργασία των παιδιών ΑμεΑ, που τελειώνουν τα ΕΕΕΕΚ, τα ειδικά Γυμνάσια και Λύκεια σε χώρους εργασίας που θα πληρούν τις προϋποθέσεις εργασίας για ΑμεΑ.
  • 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, με οποιοδήποτε ποσοστό αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ. Δωρεάν μετακινήσεις για ΑμεΑ και τις οικογένειές τους με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο από 67%. Δωρεάν μετακίνηση από και προς τα νησιά για όλα τα ΑμεΑ και για συνοδό για απαραίτητες ιατρικές πράξεις (εξετάσεις, θεραπείες κλπ) με βεβαίωση γιατρού και ανεξαρτήτως ποσοστού.
  • Αναβάθμιση των υποδομών στα πλοία με σύγχρονα και ασφαλή αμαξίδια, αύξηση καμπινών ΑμεΑ, αναβατόρια και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό για ΑμεΑ, χρόνιους πάσχοντες και άτομα με κινητικά και άλλα προβλήματα.Άμεσος σχεδιασμός για την αναβάθμιση ΚΔΠΑ-ΑμεΑ και δημιουργία νέων και για ενήλικες.
  • Στήριξη των αθλητικών σωματείων ΑμεΑ όπως της εθελοντικής προσπάθειας του τμήματος Στίβου ΑμΕΑ Λήμνου, Σωματείο «Ίωνες» στη Χίο κ.α.
  • Δημιουργία χώρων αναψυχής για ΑμεΑ σε κάθε νησί όπως οι καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, με συνεργασία με τα Σωματεία και ανάλογο προσωπικό. Το ζήτημα της αναψυχής των ΑμεΑ είναι κρίσιμο και αφορά άμεσα την ψυχική και σωματική τους υγεία.
  • Άμεση δημιουργία σύγχρονων υποδομών δημοσίων – δωρεάν ογκολογικών κλινικών με όλο το απαιτούμενο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών με πολυδάπανες και πολύμηνες διαμονές εκτός των νησιών για τις απαιτούμενες διαγνωστικές και θεραπευτικές ενέργειες (ακτινοθεραπείες, χημειοθεραπείες κλπ).
  • Άμεσος σχεδιασμός για την ψυχική αναπηρία στα νησιά κόντρα στην υποβάθμιση – ιδιωτικοποίηση που ονομάστηκε «αποασυλοποίηση» με πλήρη στελέχωση της λειτουργίας των Ψυχιατρικών μονάδων και δημιουργία νέων, όπου χρειάζεται στα Γενικά Νοσοκομεία με βάση τις ανάγκες και διασφάλιση της λειτουργίας τους, ενίσχυση των Κοινωνικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας (όπως Κέντρα ψυχικής Υγείας, Κέντρα Ημέρας, Κινητές μονάδες κ.α.).
  • Απαλλαγή από τα Δημοτικά τέλη σε όλα τα ΑμεΑ από τους Δήμους, καμία κατάσχεση σε λογαριασμούς λόγω οφειλών ή κατάσχεση σε κατοικία ΑμεΑ.

Γι’ αυτά αιτήματα θα αγωνιστούμε ενισχύοντας το ρεύμα αμφισβήτησης προς τις κυβερνήσεις και την ΕΕ σε συμπόρευση με τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, για να δυναμώσει η πάλη και η αντεπίθεση για ό,τι μας αξίζει. Εγγύηση σε αυτό τον αγώνα μπορεί να είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ που δεν δεσμεύεται από καμία δύναμη που υπονομεύει τις λαϊκές ανάγκες.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις