Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εκατοντάδες προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στη Μέκκα εξαιτίας της έντονης ζέστης

Μέκκα, Σαουδική Αραβία -- Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αντιμετωπίζοντας έντονες υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του φετινού προσκυνήματος Χατζ στη Σαουδική Αραβία, δήλωσαν Αραβες αξιωματούχοι.

Μέκκα, Σαουδική Αραβία — Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αντιμετωπίζοντας έντονες υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του φετινού προσκυνήματος Χατζ στη Σαουδική Αραβία, δήλωσαν Αραβες αξιωματούχοι.
  Οι θερμοκρασίες την Τρίτη έφτασαν τους 47 βαθμούς Κελσίου (117 βαθμούς Φαρενάιτ) στη Μέκκα και στους ιερούς τόπους μέσα και γύρω από την πόλη, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας της Σαουδικής Αραβίας. Οι θεατές είδαν κάποιους ανθρώπους να λιποθυμούν ενώ προσπαθούσαν να εκτελέσουν τον συμβολικό λιθοβολισμό του διαβόλου,
   Στο Μεγάλο Τζαμί στη Μέκκα, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 51,8 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα, αν και οι προσκυνητές είχαν ήδη αναχωρήσει για τη Μίνα, δήλωσαν οι αρχές.

Μια λίστα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο καταγράφει ότι τουλάχιστον 550 άνθρωποι πέθαναν τις τρεις πρώτες μέρες, από την Παρασκευή ως την Κυριακή, του πενθήμερου Χατζ. Ένας γιατρός που μίλησε στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει πληροφορίες που δεν δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση είπε ότι τα ονόματα που αναφέρονται φαίνονται γνήσια. Αυτός ο γιατρός και ένας άλλος αξιωματούχος που μίλησε επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας είπαν ότι πιστεύουν ότι τουλάχιστον 600 πτώματα βρίσκονταν στο νεκροτομείο στην Al-Muaisem στη Μέκκα.

Τουλάχιστον 323 προσκυνητές από την Αίγυπτο, υπέκυψαν, στη μεγάλη πλειονότητά τους εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, ενημέρωσαν χθες Τρίτη το Γαλλικό Πρακτορείο δυο άραβες διπλωμάτες, που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

«Όλοι πέθαναν εξαιτίας της ζέστης», με την εξαίρεση ενός που υπέκυψε αφού τραυματίστηκε όταν ποδοπατήθηκε από το πλήθος, διευκρίνισε η μια από της πηγές αυτές. Διευκρίνισε πως ο συνολικός αριθμός δόθηκε από νεκροτομείο σε νοσοκομείο της συνοικία Αλ Μουάισεμ της Μέκκας.

Περισσότεροι από 1,83 εκατομμύρια μουσουλμάνοι τέλεσαν το Χατζ το 2024, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1,6 εκατομμυρίων προσκυνητών από 22 χώρες και περίπου 222.000 Σαουδάραβες πολίτες και κάτοικοι, σύμφωνα με τις αρχές του Χατζ της Σαουδικής Αραβίας.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έκαναν γνωστό την Κυριακή πως προσφέρθηκαν φροντίδες σε περίπου 2.000 πιστούς με θερμοπληξία, χωρίς όμως να διευκρινίσουν αν ή πόσοι υπέκυψαν.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν επίσης τουλάχιστον 60 Ιορδανοί, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του χασεμιτικού βασιλείου ανέφερε νωρίτερα χθες πως εκδόθηκαν 41 άδειες για να κηδευτούν πιστοί στη Μέκκα.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είχαν συμβουλεύσει τους πιστούς να χρησιμοποιούν ομπρέλες, να πίνουν πολύ νερό και να αποφεύγουν να εκτίθενται στον ήλιο τις πιο θερμές ώρες της ημέρας. Όμως πολλές τελετές γίνονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο υψηλός αριθμός των θανάτων Αιγυπτίων ήταν τόσο βαρύς διότι πολλοί δεν είχαν λάβει άδειες, κάτι που σημαίνει πως δεν είχαν πρόσβαση ούτε σε τροφή, ούτε σε νερό, ούτε σε κλιματιζόμενους χώρους, ούτε στέγη.

Αναφέρθηκαν επίσης θάνατοι πιστών από χώρες όπως η Τυνησία, η Ινδονησία, το Ιράν, η Σενεγάλη…

Το χατζ, από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές συγκεντρώσεις του κόσμου, είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του ισλάμ και οι πιστοί που είναι σε θέση πρέπει να κάνουν το μεγάλο προσκύνημα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

Οι θάνατοι δεν είναι ασυνήθιστοι στο Χατζ, το οποίο έχει προσελκύσει κατά καιρούς πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία. Υπήρξαν ταραχές και επιδημίες στην ιστορία του προσκυνήματος.

Το 2015 στη Μίνα κατά τη διάρκεια του χατζ, λόγω του συνωστισμού, ποδοπατήθηκαν και έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 2.400 προσκυνητές, ήταν το πιο θανατηφόρο περιστατικό που έχει σημειωθεί ποτέ στο προσκύνημα. Η Σαουδική Αραβία δεν αναγνώρισε ποτέ τον πλήρη απολογισμό σε νεκρούς. Μια ξεχωριστή κατάρρευση γερανού στο Μεγάλο Τζαμί της Μέκκας, η οποία προηγήθηκε της καταστροφής στη Μίνα, σκότωσε 111 ανθρώπους.

Το δεύτερο πιο θανατηφόρο περιστατικό στο Χατζ ήταν το ξέσπασμα του 1990 που σκότωσε 1.426 ανθρώπους.

Το Ισλάμ ακολουθεί ένα σεληνιακό ημερολόγιο, επομένως το Χατζ πέφτει περίπου 11 ημέρες νωρίτερα κάθε χρόνο. Το 2030, το Χατζ θα γίνει τον Απρίλιο και τα επόμενα χρόνια θα πέσει τον χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες.

Πηγές: Associated Press,  ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις