Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Κόμμα πολιτοφυλακή», αντίστοιχο με την εμπειρία των ναζιστικών κομμάτων

Με τον καθηγητή Πολιτικής Κοινωνιολογίας Μιχάλη Σπουρδαλάκη, που έχει μελετήσει τη δομή και τα χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης

Με τον καθηγητή Πολιτικής Κοινωνιολογίας Μιχαήλ Σπουρδαλάκη, που έχει μελετήσει τη δομή και τα χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Ο μάρτυρας έκανε λόγο ακόμη μια φορά για «κόμμα» και «δομή στρατιωτικού τύπου», σημειώνοντας πως το κύριο χαρακτηριστικό της οργάνωσης είναι «η άσκηση βίας για πολιτικούς σκοπούς». Τόνισε χαρακτηριστικά ότι την προεκλογική περίοδο «υπήρχε απόλυτη ιεραρχική δομή, στολές όμοιες, σε διάφορες εκδηλώσεις».

«Διαφέρουν από όλα τα υπόλοιπα κόμματα γιατί είναι οργανωμένα στρατιωτικά, πολύ συγκεκριμένα καθήκοντα, πειθαρχία, και χρησιμοποιούν τη συχνά βίαιη δράση για πολιτικούς σκοπούς. Στο πεδίο της θεωρίας των κομμάτων, παρατηρούμε τι γεννά η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα και βγάζουμε κάποια συμπεράσματα. Θεωρητικοποιούμε κάποια κοινωνικά φαινόμενα. Η Χρυσή Αυγή παρουσίαζε απολύτως αυτό το μοντέλο, αντίστοιχο με την εμπειρία των ναζιστικών κομμάτων από τον Μεσοπόλεμο και μετά» πρόσθεσε. 

Από την προσωπική του εμπειρία μάλιστα που παρατήρησε σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής «αποτυπωνόταν απολύτως το “κόμμα πολιτοφυλακή” και αυτό εμπίπτει στον ιδεότυπο της στρατιωτικής δομής».

Για την ιεραρχία και τη δομή, ανέφερε πως φαίνονται από τον τρόπο που απευθύνονται ο ένας στον άλλο, υπενθυμίζοντας το πως όταν εισήλθαν στη Βουλή υπήρχαν αναφορές «που θύμιζαν στρατιωτική δομή». Μάλιστα κατέθεσε ότι «αν το δει κανείς το καταστατικό, έχει και δεύτερο μέρος που λέει “όρκος τιμής” ή κάπως έτσι. Έχω δει πάρα πολλά καταστατικά, πριν χρόνια είχαμε σχολιάσει και δημοσιεύσει για τα καταστατικά όλων των κομμάτων, δεν έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε άλλο κόμμα…» υπογράμμισε.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στους οικονομικούς πόρους της Χρυσής Αυγής, λέγοντας πως η πολυσχιδής δραστηριότητα του κόμματος δεν ανταποκρινόταν στα ποσά της δημόσιας στήριξής του, δηλαδή γραφεία, παρουσιάσεις, εφημερίδα. «Η εντύπωσή μου είναι ότι η δραστηριότητα του συγκεκριμένου κόμματος δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί και χωρίς κρατική χρηματοδότηση μέχρι τότε», επισήμανε. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις