Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δίκη Χρυσής Αυγής: «”Είμαστε φάλαγγα είμαστε στρατός”» – Το καταστατικό του 1980 και η ναζιστική δομή

Συνεχίστηκε σήμερα η κατάθεση του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή

Συνεχίστηκε σήμερα η κατάθεση του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Τα όσα καταθέτει και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο βασίζονται στην πολύχρονη έρευνά του για τη δράση της ναζιστικής οργάνωσης και στο αυθεντικό καταστατικό της (από το 1987) που ήρθε στα χέρια του και έχει καταθέσει αντίγραφο στις δικαστικές αρχές.

Στο καταστατικό, το οποίο στάλθηκε από τη Χρυσή Αυγή στο περιοδικό που εργαζόταν και έχει τη σφραγίδα της οργάνωσης, φαίνεται όλη η δομή και η λειτουργία της κατά τα πρότυπα του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος του Χίτλερ. Μάλιστα, η ναζιστική οργάνωση, όπως επανέλαβε ο μάρτυρας, το 2012 μετά τις εκλογές, κατέθεσε ένα διαφορετικό καταστατικό στον Άρειο Πάγο, «κατασκευασμένο» και αρνείται την ύπαρξη άλλου καταστατικού. Το γνήσιο καταστατικό μαρτυρά τόσο τη ναζιστική ιδεολογία όσο και την ιεραρχική δομή της οργάνωσης, βασισμένη στην «Aρχή του Αρχηγού».

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως η Χρυσή Αυγή από το 1980 «ξεκίνησε σαν ένας εθνικοσοσιαλιστικός πυρήνας, μια κλειστή λέσχη ναζιστικής επιμόρφωσης», που άρχισε σιγά σιγά όλα όσα έλεγαν τα έντυπά της να τα βάζει σε εφαρμογή στα πεζοδρόμια.

Αναφερόμενος στην «Αρχή του Αρχηγού» (είναι η μετάφραση του γερμανικού Führerprinzip, δηλαδή η αρχή του χιτλερικού NSDAP), που ακολουθούσε το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ και η Χρυσή Αυγή, τόνισε για τον αρχηγό Μιχαλολιάκο ότι είναι Ισόβιος αρχηγός της Χρυσής Αυγής και δεν υπάρχει Χρυσή Αυγή χωρίς τον Μιχαλολιάκο. Αυτός εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο.

Τόνισε ακόμα ότι «οι ίδιοι λένε δημόσια “είμαστε φάλαγγα, είμαστε στρατός” και ότι δεν μοιάζουν με πολιτικό κόμμα. Οτι οι εντολές πάνε «από τον αρχηγό στον περιφερειάρχη και από κει πιο κάτω. Το καταστατικό περιλαμβάνει βαθμούς, που είναι όλοι στρατιωτικοί: Λοχίτης, φαλαγγίτης, ανώτερος ο φαλαγγάρχης».

Στάθηκε στη «στρατηγική της έντασης» που είχε μια κλιμάκωση. «Δεν ήταν τυχαία η ένταση που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2013… με την επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ, στον Μελιγαλά και φυσικά το αποκορύφωμα η δολοφονία Φύσσα…» και πρόσθεσε πως η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιεί διπλό λόγο: Εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία για τους οπαδούς, εθνικιστική για τους άλλους.

Μάλιστα είπε ότι μετά τη δολοφονία Φύσσα και τις συλλήψεις, ο Μιχαλολιάκος αρνήθηκε κάθε τι ναζιστικό, φώναξε όμως «Ζήτω η νίκη», που για τους μυημένους είναι το αντίστοιχο του «Ζιγκ Χάιλ».

Μίλησε επίσης για το άρθρο που δημοσίευσε η εγκληματική οργάνωση με τίτλο «Εθνικιστές ή ναζί» καθησυχάζοντας το ακροατήριό της για την πιστή προσήλωσή της στον εθνικοσοσιαλισμό. Υπενθύμισε επίσης τα λόγια του Παναγιώταρου όταν σε συνέντευξή του στον Πολ Μέισον του BBC δήλωνε ότι η χώρα βρίσκεται «σε έναν εμφύλιο πόλεμο: από τη μία οι μετανάστες και οι αριστεροί και από την άλλη οι Ελληνες εθνικιστές της Χρυσής Αυγής».

Ο μάρτυρας επισήμανε γι’ ακόμη μια φορά  την απάρνηση στελεχών της όταν πιάνονται στα πράσα, με την ανασκευή δηλώσεών τους, την άρνηση του αυθεντικού καταστατικού του 1987,  την εμφάνιση τους ως καλών χριστιανών ενώ είναι παγανιστές κ.τ.λ. Για τον τρόπο δράσης είπε: «Το 2008 ο Κασιδιάρης είχε αναφέρει ρητά τον τρόπο δράσης της οργάνωσης στο πρότυπο του αρχαίου νόμου της “κρυπτείας”, σύμφωνα με τον οποίο οι Σπαρτιάτες το βράδυ, στο σκοτάδι, δολοφονούσαν τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως. Στην πραγματικότητα περιέγραφε τον τρόπο δράσης των ταγμάτων εφόδου». Ποιοι είναι οι εχθροί τώρα; Από τους μετανάστες, όπως είδαμε με τον Σαχζάτ Λουκμάν, οι πολιτικοί αντίπαλοι και αυτό που σας είπα, ότι στοχεύουν ιδιότητες και όχι πρόσωπα. Μάλιστα μίλησε και στο θαυμασμό του Κασιδιάρη για το ναζισμό. 

Σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είπε ότι «ήταν μια πολιτική δολοφονία και δεν το λέω εγώ, το λέει ο Μιχαλολιάκος. Στη συνέντευξή του που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη συνέδεσε τη δολοφονία του Φύσσα με δύο εμβληματικές πολιτικές δολοφονίες, του Λαμπράκη και του Τεμπονέρα».

Αναφέρθηκε επίσης στην επιρροή της Χρυσής Αυγής στα κατώτερα στελέχη της αστυνομίας που ήταν μεγάλη. Το ξέρουμε από τα ειδικά εκλογικά τμήματα που ψήφιζαν. Όταν ήταν σε μικρότερο βαθμό οργανωμένη, ήταν πίσω από τα ΜΑΤ για να αντιμετωπίσουν διαδηλωτές σε πορείες Πολυτεχνείου. Και έχουμε και βίντεο σε διαδήλωση να βγαίνουν χρυσαυγίτες κραδαίνοντας λοστάρια μέσα από τις γραμμές των ΜΑΤ. Είχαν την αίσθηση ότι είχαν κοινούς εχθρούς με την αστυνομία. Στον Άγ. Παντελεήμονα ήταν κάτι διαφορετικό. Τότε είχαν στήσει έναν μηχανισμό ελέγχου της περιοχής με στόχο τους μετανάστες. Επίσης πρόσθεσε ότι για να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης Φύσσα, έπρεπε να μεταταχθούν αστυνομικοί, όπως ο διοικητής του ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα. Αλλά αυτό αφορά έναν πολύ ευαίσθητο τομέα του κράτους…

Σχετικά θέματα

Απόψεις