Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δήμος Πάτρας: «Η κυβέρνηση να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της για την πυροπροστασία!»

«Δεν μας έκανε, δυστυχώς, εντύπωση το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος χθες (30/6) στα ζητήματα της πυροπροστασίας και..

«Δεν μας έκανε, δυστυχώς, εντύπωση το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος χθες (30/6) στα ζητήματα της πυροπροστασίας και λέγοντας πως “τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας”, κάλεσε τους δήμους “να απομακρύνουν κατεπειγόντως αυτούς τους επικίνδυνους εύφλεκτους όγκους”, μιλώντας για τα υπολείμματα από τους καθαρισμούς ιδιωτικών οικοπέδων, λες και δεν γνωρίζει από πρώτο χέρι την τραγική κατάσταση υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης στις αντίστοιχες δημοτικές υπηρεσίες!», αναφέρει η Δημοτική Αρχή Πάτρας, με αφορμή και τα τελευταία περιστατικά δασικών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της.

«Η κυβέρνηση απεκδύεται των μεγάλων ευθυνών της, πετώντας το «μπαλάκι» για το πολύ σοβαρό ζήτημα της πυροπροστασίας αφενός στους δήμους και αφετέρου στους ίδιους τους πολίτες και την “ατομική ευθύνη” τους, μέσω της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς», τονίζει εξηγώντας ότι παραχωρείται άλλη μια αρμοδιότητα στην Τοπική Διοίκηση, χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και χρηματοδότηση και επιχειρείται μεταφορά των πολιτικών και ποινικών ευθυνών των επιπτώσεων από τις καταστροφές, στις δημοτικές αρχές.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος Πατρέων, για ολόκληρο το χρόνο έλαβε για την Πολιτική Προστασία χρηματοδότηση ύψους 153.000 ευρώ, τη στιγμή που δαπανά ετησίως 700-800 χιλιάδες ευρώ, για προληπτικά τεχνικά έργα, σαρζανέτ, τοιχία αντιστήριξης, καθαρισμό και αποκομιδή των υπολειμμάτων. Επιπλέον, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου έχει 2 μόνιμους εργαζόμενους, για μια έκταση 330 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και μόλις 17 μόνιμους εργαζόμενους στον τομέα πρασίνου για αποψίλωση!», καυτηριάζει και απαιτεί:

«Να καταργηθεί το αντιδραστικό πλαίσιο για τα δάση και τη χρήση γης γενικότερα, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τις κερδοφόρες επιδιώξεις του. Να υπάρξει συνολική και συνδυασμένη διαχείριση και προστασία των δασών. Να προχωρήσει με κρατική ευθύνη ο ενιαίος σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός, με κύριο βάρος στην πρόληψη.

Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας, η Πυροσβεστική και η Δασική Υπηρεσία, με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και η στελέχωση των δήμων με μόνιμο προσωπικό. Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τα αναγκαία δασοτεχνικά έργα διαχείρισης και αντιπυρικής προστασίας. Να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% από το κράτος, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτή του Ερυμάνθου τις προηγούμενες μέρες».

Σχετικά θέματα

Απόψεις