Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ατομική ευθύνη και συστάσεις για αποφυγή «απροσεξιών» από κρατικό μηχανισμό – 5.000 καμένα εκτάρια γης μόνο τον Ιούνιο

Aνοχύρωτος παραμένει ο λαός και το περιβάλλον και στη φετινή αντιπυρική περίοδο από την γύμνια του κρατικού μηχανισμού, ως αποτέλεσμα..

Aνοχύρωτος παραμένει ο λαός και το περιβάλλον και στη φετινή αντιπυρική περίοδο από την γύμνια του κρατικού μηχανισμού, ως αποτέλεσμα της δασοκτόνας πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων.

Ως αποτέλεσμα, ήδη, μέχρι τις 28 Ιούνη έχουν γίνει στάχτη πάνω από 5.000 εκτάρια. Την ίδια ώρα, το αστικό κράτος και η κυβέρνηση συνεχίζουν να κρύβουν τις ευθύνες τους πίσω από την επίκληση της ατομικής ευθύνης και των «ακραίων θερμοκρασιών» και καιρικών φαινομένων.

«Η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα τη φετινή αντιπυρική περίοδο» σημείωσε πριν από λίγο σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Βαθρακογιάννης, και πρόσθεσε: «Από αύριο, 1η Ιουλίου, μπαίνουμε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου. Οι συνθήκες θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας. Οποιαδήποτε απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή».

Αναλυτικά η τοποθέτηση της Πυροσβεστικής:

Η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Οι πυροσβέστες και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας δίνουν σκληρές μάχες με τις φλόγες σε όλη τη χώρα. Μόνο στην Αττική, έχουν ξεσπάσει δύο μεγάλες και εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές.

Στις 11 και 54, σήμερα το πρωί, ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για την πυρκαγιά στην Πλάκα Κερατέας. Κατά την έναρξή της, δίπλα σε διάσπαρτες κατοικίες, έπνεαν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, που η ταχύτητά τους ξεπέρασε τα 60 χιλιόμετρα την ώρα.

Η πυρκαγιά κινήθηκε πολύ γρήγορα, προς τις περιοχές, Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα, Πανόραμα, Άγιο Γεώργιο Θορικού και Άγιο Κωνσταντίνο.

Εξ αιτίας της επικίνδυνης αυτής κατάστασης, μετά από εισήγηση του Επικεφαλής των Πυροσβεστικών δυνάμεων, εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112, για την απομάκρυνση των κατοίκων των περιοχών αυτών, προς ασφαλή κατεύθυνση.

Αυτή τη στιγμή, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος περιοδικά, 23 εναέρια μέσα, 13 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη.

Την ώρα που οι δυνάμεις μας κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό αυτής της πυρκαγιάς, ξέσπασε δεύτερη, αυτή τη φορά στη βόρεια πλευρά του λεκανοπεδίου.

Συγκεκριμένα, στις 4 και 17, εκδηλώθηκε φωτιά σε δασική έκταση στη Σταμάτα Αττικής, και αυτή δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, η οποία επεκτάθηκε ταχύτατα λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που η ταχύτητά τους έφτανε τα 70 χιλιόμετρα την ώρα.
Εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112, τόσο για την ενημέρωση όσο και για την απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές, Αμυγδαλέζα Σταμάτας, Ροδόπολη και Γαλήνη προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στη Σταμάτα επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 14 εναέρια μέσα, 6 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Κερατέα και στη Σταμάτα Αττικής, παρέχουν πλήθος εθελοντών και εθελοντικών οχημάτων αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττική και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Στις περιοχές των πυρκαγιών, έχουν αναπτυχθεί Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την διευκόλυνση της απομάκρυνσης των κατοίκων, αλλά και για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Επίσης έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας αλλά και κλιμάκια της ΔΕΔΔΗΕ για την πιθανή αποκατάσταση βλαβών στην ηλεκτροδότηση.

Από αύριο, 1η Ιουλίου, μπαίνουμε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου. Οι συνθήκες θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο.

Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας.

Οποιαδήποτε απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή.

Νωρίτερα σήμερα, ο Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Χαράλαμπος Κοντοές, παρουσίασε στο EΡΤNews τα στοιχεία που αφορούν στις καμένες εκτάσεις για το 2024, σύμφωνα με τα οποία αντίστοιχες εξάρσεις στις πυρκαγιές είχαν σημειωθεί την τελευταία 15ετία τόσο το 2012, όσο το 2014 και το 2016.

«Η συνολική καμένη έκταση για το Ιούνιο του 2024 είναι πάνω από 3 φορές μεγαλύτερη από το μέσο όρο των τελευταίων 14 ετών», επισήμανε ο Χ. Κοντοές, και πρόσθεσε: «Ο Ιούνιος του 2024 καταγράφηκε ως μια έντονα ξηρή περίοδος για την Ελλάδα, με υψηλές θερμοκρασίες και ελάχιστη βροχόπτωση. Παρόμοια διακύμανση των ατμοσφαιρικών συνθηκών, με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας και ταυτόχρονη μεγάλη μείωση της βροχόπτωσης, παρατηρήθηκε και στα προαναφερθέντα έτη κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».

 
H εικόνα των πυρκαγιών έως τις 28 Ιούνη 2024. (Πηγή: Ertnews.gr)
H εικόνα των πυρκαγιών έως τις 28 Ιούνη 2024. (Πηγή: Ertnews.gr)

Σχετικά θέματα

Απόψεις